Појам златног пресека

ЗЛАТНИ ПРЕСЕК

Златни пресек у математици и уметности је специфични однос између две величине које задовољавају следеће правило: однос њиховог збира и веће величине једнак је односу веће величине према мањој.

Златни пресек се углавном обележава малим грчким словом  φ . Математички изражено:

(a+b)/a=a/b=φ

Ова једначина има једно јединствено (ирационално) позитивно решење:

φ=(1+√5)/2≈1.6180339887

Са златним пресеком улазимо у област мера, односа, пропорција. Да бисмо успоставили било какве релације, морамо имати најмање две величине. Однос – „ А према B “ – означава меру различитости, поређење између две неједнаке ствари. На вишим плановима постојања однос између две неједнаке величине се изражава једноставном математичком формулом: а:b.

Пропорција или размерa је комплекснији однос, јер у игру улазе нове величине. Она означава релацију између два односа: елемент 1 се односи према елементу 2 као елемент 3 према елементу 4.

Међутим, број елемента можемо редуковати. „Једина природна аритметичка размера коју можемо добити са само два елемента изражава се формулом а:b = b : (а + b)“. У овој размери се мања величина односи према већој као већа према целини и ова се размера назива златни пресек.

images (1)2
Резултат ове пропорције је мистериозни број , а математички изражено то изгледа овако:

Златни пресек се сматра савршеном пропорцијом – Божанском пропорцијом – и математичари, верујем, имају чист естетски угођај ишчитавајући је из формула. Преведена на „обични“ језик она изгледа овако:

Мање према Већем

као

Веће према Целини.

Увијени и запетљани у густу материју и сплет сложених и компликованих односа, Целину не назиремо лако, али на неком дубоко интуитивном нивоу ипак можемо осетити да постоји нешто Апсолутно, Цело, интегрисано и кохерентно, а не разбијено на неповезане делове. Уколико случајно као један од елемената доспемо у ову математичку формулу, то би значило да према неком другом елементу имамо исти однос као и Апсолут – Целина – према нама. Значи да смо успоставили божанску релацију. Значи да између делова Бога постоји исти однос као и Бога према његовим деловима.

У златном пресеку  ЈА  тражи савршен однос према ТИ, онакав, какав Апсолут има према својој креацији.

Advertisements

One thought on “Појам златног пресека

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s