Појам златног пресека

ЗЛАТНИ ПРЕСЕК

Златни пресек у математици и уметности је специфични однос између две величине које задовољавају следеће правило: однос њиховог збира и веће величине једнак је односу веће величине према мањој.

Златни пресек се углавном обележава малим грчким словом  φ . Математички изражено:

(a+b)/a=a/b=φ

Ова једначина има једно јединствено (ирационално) позитивно решење:

φ=(1+√5)/2≈1.6180339887

Са златним пресеком улазимо у област мера, односа, пропорција. Да бисмо успоставили било какве релације, морамо имати најмање две величине. Однос – „ А према B “ – означава меру различитости, поређење између две неједнаке ствари. На вишим плановима постојања однос између две неједнаке величине се изражава једноставном математичком формулом: а:b.

Пропорција или размерa је комплекснији однос, јер у игру улазе нове величине. Она означава релацију између два односа: елемент 1 се односи према елементу 2 као елемент 3 према елементу 4.

Међутим, број елемента можемо редуковати. „Једина природна аритметичка размера коју можемо добити са само два елемента изражава се формулом а:b = b : (а + b)“. У овој размери се мања величина односи према већој као већа према целини и ова се размера назива златни пресек.

images (1)2
Резултат ове пропорције је мистериозни број , а математички изражено то изгледа овако:

Златни пресек се сматра савршеном пропорцијом – Божанском пропорцијом – и математичари, верујем, имају чист естетски угођај ишчитавајући је из формула. Преведена на „обични“ језик она изгледа овако:

Мање према Већем

као

Веће према Целини.

Увијени и запетљани у густу материју и сплет сложених и компликованих односа, Целину не назиремо лако, али на неком дубоко интуитивном нивоу ипак можемо осетити да постоји нешто Апсолутно, Цело, интегрисано и кохерентно, а не разбијено на неповезане делове. Уколико случајно као један од елемената доспемо у ову математичку формулу, то би значило да према неком другом елементу имамо исти однос као и Апсолут – Целина – према нама. Значи да смо успоставили божанску релацију. Значи да између делова Бога постоји исти однос као и Бога према његовим деловима.

У златном пресеку  ЈА  тражи савршен однос према ТИ, онакав, какав Апсолут има према својој креацији.

Advertisements

4 thoughts on “Појам златног пресека

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s